Türk Patent ve Marka Kurumunda Başvurunun İncelenmesi
İlk Inceleme De TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU Belgelerin Tamam Olup Olmadığını Ve Şekle Uygunluk Olup Olmadığı Yönünde Gerçekleştirir.
MADDE 90 – (1) Patent Başvurusu Için Yapılması Gerekenler ;
A) Başvuru Formu,
B) Buluş Konusunu Açıklayan Tarifnameyi,
C) Buluşun İstemleri( Asıl Korunması Istenen Noktalar Herhangi Bir Bilgi Gizli Tutulmaksızın)
Ç) Buluşun Tarifnamede Veya Istemler De Yapılan Atıf Resimleri,
D) Buluş Özeti,
E) Başvuru Ücretinin Ödendiğine Dair Dekont
(2)Buluş Için Düzenlenen Tarifname, Istemler, Özet Ve Varsa Buluşa Ait Referanslandırılmış Resimlerden Oluşur. Türkçe Dışında Uygunluk Ilkelerin De Bulunan Ülkelerin Dillerin De De Oluşturulabilir.
(3) Aşağıdaki Belirtilenlerin Tamamının Kuruma Verildiği Tarih Itibarıyla Patent Başvuru Tarihi Netleşir Ve Başvuru Işleme Alınmış Olur:
A)Buluş Için Patent Verilmesi Talebi.
B)Buluşu Yapan Başvuru Sahibinin Kimlik Ve Iletişim Bilgileri.
C) Türkçe Veya Belirtilen Yabancı Dillerden Biri Ile Yazılmış Buluşa Ait Tarifname Veya Önceki Bir Başvuruya Yapılan Atıf.
(4) Buluş, Genetik Kaynağa Veya Genetik Kaynakla Bağlantılı Geleneksel Bilgiye Dayanıyor Ise Bu Kaynağın Nereden Alındığına Dair Yazıyı Başvuru Ile TÜRK PATENT VE KURUM’ Una Bildirilmeli.
(5) Buluş Sahibi Başvuruda Gösterilebilir Ya Da Kimliğini Gizli Tutma Hakkına Sahiptir. Başvuru Sahibinin Buluşu Yapan Olmaması Veya Buluşu Yapanlardan Sadece Biri Veya Birkaçı Olması Hâlinde Bu Kişiler, Patent Başvuru Hakkını Ne Şekilde Elde Ettiklerini Başvuruda Açıklamak Zorundadır.
(6) Başvurusu Yapılan Buluşu Yapanın Başvuru Veya Patent Sahibinden Buluşu Yapan Olarak Tanınmasını Ve Adının Belirtilmesini Isteme Hakkı Vardır.
90 Incı Maddenin Üçüncü Fıkrasında Belirtilen Hususlardan Birinde Eksiklik Saptanması Hâlinde Başvuru Işleme Alınmaz.
(2) İşleme Alınan Başvuruda 90 Incı Maddenin Birinci Fıkrasında Belirtilen Hususlardan Birinin Dahi Eksik Olması Veya 90 Incı Maddenin Ikinci Fıkrası Gereğince Hususların Yabancı Dilde Verilmesi Hâlinde, Herhangi Bir Bildirime Gerek Olmadan Başvuru Tarihinden Itibaren Iki Ay Içinde Eksiklikler Giderilir Veya Türkçe Olarak Çeviriler Verilir. Belirtilen Huşular Yerine Getirilmemesi Durumunda, Başvuru Geri Çekilmiş Sayılacaktır.
(3)TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU, 90 Incı Maddenin Birinci Fıkrasında Belirtilen Hususları Tam Olan Veya Ikinci Fıkraya Uygun Olarak Hususları Tamamlanan Başvuruyu, 90 Incı Maddenin Dördüncü Ve Beşinci Fıkraları Ile Yönetmelikle Belirlenen Diğer Şeklî Şartlara Uygunluk Bakımından Incelemeye Geçer.
(4) Buluş Başvurusnun Şeklî Şartlara Uygun Olmadığı Kurum Nezdinde Anlaşılırsa, Başvuru Sahibinden Bildirim Tarihinden Itibaren Iki Ay Içinde Eksikliğin Gidermesi Talep Edilir. Bildirilen Eksikliğin Bu Süre Içerisinde Giderilmemesi Hâlinde Başvuru Reddedilecektir.
(5) Buluş Başvurusunun Şeklî Şartlara Uygunluk Bakımından Eksikliğinin Olmaması Veya Eksiklikler 2 Aylık Belirtilen Süre Içinde Giderildiği Taktir De 96 Ncı Madde Hükmü Uyarınca Araştırma Raporu Düzenlenecektir. Buluşun Araştırma Talebi, Araştırma Raporunun Düzenlenmesi Ve Yayımlanması
MADDE 96 – (1) Buluş Başvurusunun Sahibi TÜRK PATENT VE MARKA KURUMUNA Başvuruyla Birlikte Veya Bildirime Gerek Olmadan Başvuru Tarihinden Itibaren 12 Ay Içerisin De Ücretini Ödeyerek Araştırma Talebinde Bulunur. Araştırma Talebinde Bulunulmadığı Takdir De Başvuru Geri Çekilmiş Sayılacaktır.
(2) Buluş Başvurusunun Sahibi Birinci Fıkraya Uygun Olarak Araştırma Talebinde Bulunduğu Takdir De, Yapılan Başvurunun Şeklî Şartlara Uygun Olup Eksikliğinin Olmadığı Saptanır Veya Bildirilen Eksiklikler 2 Aylık Süre Içinde Giderilirse Araştırma Raporu Düzenlenir Ve Başvuru Sahibine Bildirilir Ve Bültende Yayımlanır. Araştırma Raporu, Başvurunun 97 Nci Madde Uyarınca Yayımlanmış Olması Hâlinde Ayrı Olarak, Yayımlanmamış Olması Hâlinde Ise Başvuru Ile Birlikte Bültende Yayımlanır.
(3) Buluşun Başvuru Konusunun 82 Nci Maddenin Ikinci Ve Üçüncü Fıkraları Kapsamına Girdiği Sonucuna Varılırsa Veya Tarifnamenin Ya Da Tüm Istemlerin Yeterince Açık Ve Gizli Tutulan Noktalar Olmaması Araştırma Raporunun Düzenlenmesini Engelliyorsa Araştırma Raporu Düzenlenmez. Başvuru Sahibinden Bu Konudaki Itirazlarını Veya Başvurudaki Değişikliklerini, Bildirim Tarihinden Itibaren Üç Ay Içinde Sunması Istenir. Bu Süre Içinde Itirazda Bulunulmaması Veya Itirazın Ya Da Yapılan Değişikliklerin Kurum Tarafından Kabul Edilmemesi Hâlinde Başvuru Reddedilir. İtirazın Ve Varsa Yapılan Değişikliklerin TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU Nezdin De Kabul Edilmesi Hâlinde Araştırma Raporu Düzenlenir, Buluş Sahibine Bildirilir Ve Bültende Yayınlanır.
(4) Bakanlar Kurulu, Birinci Fıkrada Belirtilen On Iki Aylık Araştırma Talebi Süresini Yarısına Kadar Indirmeye Yetkilidir.
(5) Buluşun, Araştırma Talebinin Yapılması Ve Ardndan Araştırma Raporunun Düzenlenmesine Ilişkin Usul Ve Esaslar Yönetmelikle Belirtilir.